research

Var tvungen:P

Chokladtest: Mörk choklad - en njutning för din hälsa?
Chokladtrenden är tydlig. GI-anhängare förespråkar mörk choklad, böcker om choklad säljs som aldrig förr och chokladcaféer ploppar upp runtom i landet. Samtidigt kommer rapporter om hur nyttig mörk choklad är. Men hur god är den? Vi bestämde oss för att provsmaka till 99%.
 
Chokladtest: Mörk choklad - en njutning för din hälsa

Fotograf:
Annethe Åhrberg

Testpanelen var snabbt överens om att fördelen med mörk choklad är att man inte äter lika mycket. Istället för att äta 100 gram mjölkchoklad i ett svep så kan man nöja sig med två rutor av en mörk choklad.  

Bra för hjärta och kärl
Andra fördelar med mörk choklad är att den innehåller dubbelt så mycket flavanoler som mjölkchoklad. Flavanoler är en sorts antioxidanter som anses ha skyddande effekt mot hjärt- och kärlsjukdomar.   På Södersjukhuset har man nyligen gjort en liten studie på 20 manliga rökare som bekräftar att mörk choklad har kärlförbättrande effekter. Rökarna delades in i två grupper varav ena gruppen fick 40 gram mörk choklad och den andra gruppen 40 gram vit choklad. Vid mätning efter två timmar såg man att antioxidantnivån i blodet hade ökat och att blodplättsaktiveringen minskat i mörk choklad-gruppen men inte i vit choklad-gruppen. 


Socker och fettinnehåll Oavsett om det är ljus eller mörk choklad så innehåller den ungefär lika mycket energi. Choklad ger i snitt 500 kcal per 100 gram. Det motsvarar en lunch för en lågkaloriförbrukare.   När det gäller socker så innehåller vit choklad 50 gram socker per 100 gram medan mörk choklad innehåller 22 gram. Nöjer du dig med två rutor mörk choklad så motsvarar det cirka 2 gram socker vilket kan jämföras med sockermängden i ett normalstort äpple som ger cirka 11 gram.   Tittar vi på fettmängden så ligger den på cirka 30 gram per 100 gram för mörk choklad. Övrig choklad ligger cirka 5-10 gram högre. Varken fettkvalitet eller fettmängd skiljer sig särskilt mycket mellan olika chokladsorter. Två rutor mörk choklad ger ungefär samma fettmängd som två matskedar smör. Och ska vi jämföra choklad med äpplen igen så kan du äta närmare 60 äpplen innan du får i dig samma fettmängd som i två rutor mörk choklad!  

Njut lagom
Om du idag äter mycket choklad så finns det fördelar med att gå över till mörk choklad. Det kan också vara fördelaktigt att byta ut fikabrödet mot någon bit mörk choklad.



Kan säga att Premium Dark Milk var inte att leka med,
ljus på utsidan men mörk på insidan;)som jag då!haha, äh!
ne men den var bra, fast 44 kolhydrater per 100g jämfört med den 86% med sina 16 kolhydrater per 100g!
lite mer men godare och man äter faktiskt inte lika mycket:)

puss

Kommentarer
Postat av: Anonym

haha geeek!;)

2008-09-01 @ 12:31:47

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0